Op dit blog vindt u posts die te maken hebben met het veranderingsproces dat als doel heeft om jeugdtennis verslavend leuk te maken.

dinsdag 15 mei 2012

7 Knelpunten in jeugdtennis t/m 12 jaar

In de analyse van het Nederlandse jeugdtennis zijn er 7 knelpunten naar voren gekomen. Hieronder vind je de knelpunten:


1. De wedstrijden duren voor veel leeftijdsgroepen te lang.

Kinderen doen activiteiten over het algemeen niet al te lang. Dit heeft te maken met de korte aandachtsboog die kenmerkend is voor kinderen. Toch kan het kinderspel vaak nog lang doorgaan. Kinderspel is alleen niet altijd te vergelijken met het spelen van een tenniswedstrijd. Spanning, druk van ouders en trainers, druk van je team zijn zaken die sport onderscheiden van spel. De vraag is hoe lang een jeugdwedstrijd moet duren.

2. Er wordt erg veel individueel gespeeld maar kinderen hebben behoefte aan de veiligheid van de groep en de sociale interactie binnen de groep.

Waarom is een teamsport vaak zo geschikt voor kinderen? De veiligheid van de groep en het optrekken met je vrienden is daarbij erg belangrijk. Naarmate kinderen ouder worden zijn ze beter in staat individueel te opereren. Moeten we tennis dan misschien niet meer in grotere teams spelen?

3. Kinderen spelen gedurende het jaar te weinig wedstrijden waardoor er geen verbinding is tussen spelen en leren.

Kinderen zijn gemotiveerd om iets te leren als ze het nut hiervan inzien. Een 'need to learn' maakt de motivatie om tijd te investeren in leren binnen tennis groter. Waar komt deze 'need to learn' vandaan? Wat ons betreft vanuit het spelen van wedstrijden. Binnen de wedstrijden ervaar je iets wat je later wilt verbeteren. 70% van onze kinderen speelt echter nauwelijks wedstrijden.

4. Kinderen spelen over het algemeen te snel op een grote baan.

Het belang van een kleinere baan wordt door steeds meer trainers en verenigingen onderkend. Echter, nog steeds spelen kinderen te snel op een grote baan omdat bijvoorbeeld de competitie op de grote baan wordt gespeeld.

5. Vanaf 2012 mag er in wedstrijden t/m 10 jaar geen gele bal meer gebruikt worden. (nieuwe ITF regel)

In Nederland is dit eigenlijk geen probleem meer. Alle wedstrijden in de categorie t/m 10 moeten worden gespeeld met een groene, oranje of rode bal. Of dit in de praktijk ook altijd gebeurt? 

6. Er bestaat een gering of onduidelijk aanbod van toernooien.

Voor een toernooi moet je niet te ver moeten reizen. Zeker als kinderen tennis nog niet als belangrijkste sport zien zullen ze niet staan te trappelen om vaak ver te reizen 

7. De geografische spreiding van de toernooien is over het jaar niet optimaal.

Er zijn gebieden in Nederland waar een redelijke hoeveelheid jeugdactiviteiten wordt georganiseerd. De spreiding is echter verre van optimaal. Veel gebied kennen geen of nauwelijks jeugdtoernooien voor Rood, Oranje of Groen.

3 opmerkingen:

  1. met veel van de punten ben ik het wel eens, maar vanuit de club en de trainers kan toch besloten worden wie er op een grote baan kan spelen.Tevens mis ik nog een knelpunt;als je een kind heb met talent kom je vaak niet verder omdat het en te duur is en je moet vaak ver reizen voor extra en betere trainingen.wat best jammer is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met heel veel dingen eens... maar ben zo vrij om wat in de groep te gooien.
    Punt 2. Grote teams, helemaal mee eens. wellicht ook langere competitie? zodat het niet alleen om trainen gaat maar ook wedstrijdjes (liefst vanaf les 1!) maar dan wel op een normale rij afstand, zodat reistijden beperkt blijven.
    Punt 7. kun je denk ik toevoegen dat het werken in regio's / districten niet handig is, vooral voor de kinderen in 'grensgebieden'
    Punt 6. Daaraan kun je toevoegen dat er toernooien altijd direct prestatief zijn, te weinig recreatieve toernooien. JRT* daar kunnen geen beginnende tennissers naar toe - en toch plezier houden in tennis - dus rating toernooien voor de jeugd zouden leuk zijn. Ook in rood/oranje/groen maar dan moet rating wellicht uitgebreid worden naar 20? zodat ze steeds stapjes kunnen blijven maken? Rating kan dan ook doorslag geven naar fase? Ik noem maar wat.
    Rekening houden met het fenomeen werkende ouders, dus toernooien door de weeks waarbij maar 1 verhindering kan worden opgegeven is niet van deze tijd. Jammer ook dat de Districtvoorrondes niet meer 'ouderwets' alleen op hemelvaartsdag zijn met finales in het pinksterweekend. Want dan kunnen alle kinderen gewoon mee doen en de besten gaan door.
    Met betrekking tot reactie van Anja: Selectiebeleid betaalbaar of terug laten zakken richting clubs met (AB of ABC trainers voor TOP talenten) stimuleren door kinderen met x ranking subsidie te geven voor extra training. Eventueel regio gebonden, vaak zijn reisafstanden onredelijk naar de bond. Kosten is ook een punt. De kinderen die goed kunnen tennissen kunnen vaak ook goed voetballen en/of hockeyen dus er is veel concurrentie, daar verliest tennis de slag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede punten, en ik ben het helemaal eens. Maar ik vraag me af hoe lange wedstrijd is te lang voor de jonge kinderen? In de woensdag middag district competitie is de wedstrijden al korter gemaakt door het spelen van mogelijke derde set als een tiebreak (toch?). Natuurlijk ook twee sets kunnen erg lang duren... Verder ten minste hier kunnen kinderen in de winter ook competitie spelen (binnen), en dan duurt een wedstrijd precies 50 min. Zou dat niet een goede idee zijn om de jonge kinderen ook zo laten spelen tijdens de voorjaarscompetitie en toernooien in de zomer?
    Het probleem van tennis en de wedstrijden is ook het feit dat meest van de toernooien zijn tijdens de vakanties (vaak niet zo handig), en tijdens de winter periode wordt er niet regelmatig competitie gespeeld. Hier bij ons is winter competitie maar een keer per maand. Dat is erg weinig. Voetballers hebben wel elke week een wedstrijd! En de school vakanties vrij! Om tenniskids meer te laten wedstrijden spelen, vind ik dat de winter competitie zou uitgebreid moeten worden. Gewoon elke week wedstrijden van 50 min, met de hele team!

    BeantwoordenVerwijderen