Op dit blog vindt u posts die te maken hebben met het veranderingsproces dat als doel heeft om jeugdtennis verslavend leuk te maken.

zaterdag 16 februari 2013

De race naar de baseline

door: Ronald Pothuizen, projectleider Tenniskids
'Het gaat goed met Emma want zij is acht en speelt al vanaf de baseline' en 'Mijn Thomas speelt al met een groot racket'. Dit zijn opmerkingen die we regelmatig langs de banen horen. Is het wel zo dat het goed gaat met een kind dat snel vanaf de baseline speelt of is misschien het tegenovergestelde waar? Hoe zit het eigenlijk? Vijf redenen om kinderen juist op een kleinere baan te laten spelen.

1. Waar komt de bal?

In de jongste fase (Rood) is het voor kinderen heel lastig in te schatten waar de bal precies terecht komt. De belangrijkste reden waarom kinderen niet kunnen rallyen is dat ze niet goed zijn in het ontvangen van de bal. Het slaan van de bal gaat ze beter af. Wanneer kinderen langer spelen neemt het inschattingsvermogen toe. Tot die tijd is het belangrijk dat ze een kleinere afstand moeten overbruggen. En tennissen de kinderen al een aantal jaren, dan neemt het inschattingsvermogen ook toe omdat de visuele ontwikkeling compleet is.

2. Kleine benen, grote afstand

Met de kleine benen van de kids is het echt moeilijk de hele baan te belopen. Wist je dat topspelers gemiddeld 3,4 stappen zetten om een bal te slaan? Kinderen in Oranje (middelste fase) lopen 3,7 stappen voordat ze de bal raken. Met andere woorden: Oranje kinderen staan op de juiste baan!

3. Eenvoudig spel

Veel kinderen kunnen vanaf de baseline best een rally spelen. De vraag is welk type spel ze spelen? Stel je eens voor dat jij, als volwassene op een baan staat die net zoveel groter is voor jou als een hele baan voor een kind in Rood. Jouw speelveld heeft dan de breedte van een volledig veld en de lengte is wel drie tennisbanen! Enig idee welk type tennis je op een dergelijke baan zult spelen? Juist, hoge ballen vanaf de baseline en dit zo lang mogelijk volhouden. Is dit niet precies wat de kinderen ook doen? Kijk maar eens naar kleine kids die op een hele baan spelen.

4. Juiste baan daagt uit

De juiste baan zorgt ervoor dat kinderen de complete vorm van het tennisspel spelen. Ze slaan niet alleen vanaf de baseline, maar versnellen, vertragen, aanvallen en verdedigen. Ze laten de tegenstander lopen en gaan naar het net om punten te winnen.

5. Tennis is gaaf... op de juiste baan

Tennis is gaaf mits je het compleet kunt spelen. Dit kan alleen op de juiste baan. De vraag is dan ook: 'wat kun je op een grote baan NIET' in plaats van 'wat kun je op een grote baan WEL'.





7 opmerkingen:

  1. Met alles wat hierboven geschreven staat ben ik het volledig eens, ik sta daar volledig achter. Nu stond ik dan ook met mijn oren te klapperen toen ik tijdens de roadshow hoorde dat er toch uitzonderingen gemaakt gaan worden voor "super talenten" dat kan als je 100% achter dit verhaal staat van Ronald en 100% daarin gelooft natuurlijk niet. Ben er dan ook niet blij mee, omdat het toch een signaal uitdraagd dat als je echt heel goed bent je toch op een hele baan mag spelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is het een idee om oranje in 2 delen te doen. Oranje 1 voor de starters in orenje (8, 9 jarigen) oranje 2 voor 10 en 11 jaar. tusen 8 en 11 jaar zit och wel een heel groot verschil.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is wat we gaan doen, alleen net andersom. Oranje 1 is het hoogste niveau, Oranje 2 een beginnender niveau. Dit is gelijk aan het Tenniskids opleidingsprogramma.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Op niveau kunnen spelen is ook belangrijk! Maar ook leeftijd, want het gaat om beleving en

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je f 6/7 e 8/9 met rood laat spelen (geen uitzonderingen en meer niveaus)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Om het tennis verslavend leuk te maken, zouden de partijen bij oranje wel wat langer mogen duren. De telling zoals het voorheen ging was toch prima, verkorte sets. Ook willen deze kinderen liever een echt toernooi zoals de oudere kinderen en ook een beker kunnen winnen. Nu is het vaak lang leve de lol.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Waarom niet de gewone telling vasthouden( die leren ze als eerste) en dan gewoon op tijd spelen. Je kunt best 15-20 minuten aanhouden. Kinderen hebben dan wel meer een echte wedstrijd waar ze van leren. Je hebt dan ook een beter overzicht van de partijen.De telling nu heb je dat ze niet echt in het spel kunnen komen.Van meerdere ouders dit al gehoord misschien in overweging te nemen?

    BeantwoordenVerwijderen