Op dit blog vindt u posts die te maken hebben met het veranderingsproces dat als doel heeft om jeugdtennis verslavend leuk te maken.

donderdag 27 september 2012

Na 60 jaar verandert de KNLTB jeugdcompetitie ingrijpend.

De competitie voor de rode en oranje kinderen gaat vanaf september 2013 ingrijpend veranderen. In dit blog kun je lezen hoe de competitie er in hoofdlijnen uit gaat zien.

Negen speelweken

De competitie gaat bestaan uit negen speelweken. Voor zowel de rode als de oranje kinderen (klik hier voor nieuwe leeftijdsindeling) wordt er iedere eerste zondag van de maand gespeeld. Op deze manier spelen kinderen bijna het hele jaar wedstrijden. Omdat we vinden dat de motivatie van kinderen voor tennisles en voor tennis voor een groot deel gevoed wordt door het spelen van wedstrijden vinden we het belangrijk dat er het hele jaar wedstrijden worden gespeeld.

Rood en Oranje in grote teams

Zowel de wedstrijden in Rood als in Oranje worden gespeeld in teamverband. Teams in Rood bestaan hier uit 2 tot wel 12 spelers. Kleine clubs kunnen dus zeker ook meedoen. Teams in Oranje bestaan uit 2-8 spelers. Op jonge leeftijd is het sociale aspect erg belangrijk. Het hebben van vriendjes en vriendinnetjes bij tennis is een belangrijke factor bij het creëren van een optimale sportomgeving voor het jonge kind. Zie ook ons blog 'vijf dingen die tennis voor kids frustrerend kunnen maken'. Verder heeft winnen en verliezen een andere waarde als dit gebeurt in een team als wanneer dit individueel gebeurt.

Het format voor Rood

De rode kinderen spelen negen wedstrijden in de Tenniskids World Tour. De Tenniskids World Tour is gekoppeld aan de ATP/WTA World Tour. We spelen dus in januari Melbourne, dan gaan we naar Indian Wells vervolgens naar Parijs, Londen en natuurlijk New York. Door het nieuwe systeem te koppelen aan de ATP/WTA world tour leggen we een verbinding met de helden van het tennis. Kinderen spelen korte wedstrijdjes, volgens een zeer informeel systeem. Zie voor een voorbeeld van een rode wedstrijd dit clipje.
Alleen de deelname aan een World Tour activiteit telt. Tijdens de dag is er een winnend team maar de resultaten van de spelers en het team worden nog niet vastgelegd of bijgehouden.

Het format voor Oranje

De oranje teams spelen ook binnen het format van de Tenniskids World Tour. Deze teams bestaan uit 2-8 spelers. Het doel van de tour is om zoveel mogelijk punten voor je eigen Tenniskids World Tour resultaat te halen. Uiteindelijk is het mogelijk aan het eind van het seizoen een bronzen, zilveren of gouden World Tour badge te behalen.
Op een speeldag komen 4-6 oranje teams bij elkaar. De spelers van deze teams spelen wedstrijden tegen elkaar. Iedere gewonnen wedstrijd betekent punten voor het World Tour resultaat. Aan het eind van de dag wordt er een winnend team bekend gemaakt. De onderlinge resultaten van de teams worden niet zichtbaar gemaakt in bijvoorbeeld een poulestand oid. Er is dus nog geen vergelijk tussen teams.

Tijdsduur van de speeldagen

De Tenniskids World Tour wedstrijd in Rood zal maximaal 1,5 uur duren. Tussendoor is het mogelijk dat een kleine pauze wordt ingelast. Bij een aanvangstijd van 9.00 uur is het dus mogelijk om rond 11 uur met het gezin nog verder te genieten van de vrije zondag.

De Tenniskids World Tour wedstrijd in oranje zal ongeveer 2,5 uur duren. Dat betekent op zondag dus een kleine zondagochtend.

Flexibel

De KNLTB vindt het belangrijk dat het nieuwe systeem zo flexibel mogelijk is. Door te werken met teams waarbij het niet uitmaakt uit hoeveel spelers de teams bestaan ontstaat er niet direct een probleem als een kind een keer niet mee kan doen door vakantie, ziekte of de trouwdag van opa en oma. Het is dus voor verenigingen mogelijk om de ene maand met 7 spelers te komen en de volgende maand met 5 spelers.

Onze droom: alle rode en oranje kinderen spelen in de Tenniskids World Tour

Zodra kinderen kunnen serveren, rallyen en scoren kunnen ze deelnemen aan de World Tour. Ons doel is om alle rode en oranje kinderen in Nederland aan de Tenniskids World Tour te laten deelnemen. Alleen als je ook echt een spel regelmatig speelt bestaat er een kans dat je er beter in wilt worden of dat je het spel vaker wilt spelen.

Meer uitleg

In dit blog kunnen we niet het volledige systeem uitgebreid genoeg uitleggen. De komende weken zullen delen van dit systeem in aparte blogs worden uitgelegd. Tevens organiseert de KNLTB van januari tot en met april 2013 een roadshow voor alle tennisverenigingen. Geef dit alvast door aan je trainers, jeugdcommissie of bestuur van je tennisvereniging zodat ze niets missen van de revolutionaire veranderingen.63 opmerkingen:

 1. Voor kleine verenigingen wel een drempel!! 8 kinderen of kun je ook teams maken met wisselende thuis locaties? Zodat je wel ook echt betrokken bent als club wanneer je samen met een andere vereniging inschrijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een rood team bestaat uit gemiddeld 8 spelers maar als je heel weinig rode spelers hebt kun je altijd een team vormen met een andere vereniging. Oranje teams bestaan uit 2-10 spelers. Heel flexibel dus en voor kleine verenigingen absoluut geen probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe kun je teams inschrijven met kinderen van verschillende verengingen? Is naam, geboortedatum en bondsnummer voldoende? Alvast hartelijk dank voor het antwoord. Onze functionaris wist het niet...
   Mvg Mascha

   Verwijderen
  2. Sory, dit kan niet zomaar. Hiervoor mag je contact opnemen met worldtour@tenniskids.nl

   Verwijderen
 3. Ik kan de linkjes niet openen zoals die van de leeftijdsindeling.. Ook niet als ik een profiel aanmaak...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook niet!!! Hopelijk wordt het wel snel gecorrigeerd! ik ben benieuwd!

   Verwijderen
  2. is nu aangepast. Excuses voor het ongemak

   Verwijderen
 4. Top idee! Eindelijk wordt er vernieuwd in het tennis. Door deze vormen te kiezen bij de jongste jeugd wordt de aandacht meer op het tennis en minder op het resultaat gelegd. Ook de keuze voor de zondag is een goede daar veel kinderen door de weeks al druk zijn met school en training. Zie uit naar de verdere info! Edwin Nolten MLTV '90

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoezo minder resultaat gericht? Je speelt nog steeds een wedstrijd toch?
   Ook zie ik niet echt een vooruitgang wat betreft het weekend tov de woensdag. Woensdagmiddag zjin kinderen vaak vrij , in het begin van het tennisseizoen is ook zondag vaak voetbal of hockey waar kinderen tegenwoordig massaal voor kiezen ipv tennis.

   Verwijderen
 5. De links zijn aangepast. Je wordt nu via facebook (account is niet nodig) geleid. Klik op het blog om doorgeleid te worden naar het blog en reageren kan ook nog als je ons facebook hebt geliked. Excuses voor het ongemak. Groet, Ronald Pothuizen, projectleider Tenniskids

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Edwin, top dat je zo enthousiast bent! Natuurlijk zullen we nog problemen tegenkomen maar als we die met elkaar oplossen denken we echt iets gaafs te kunnen realiseren. De KNLTB gaat er in ieder geval voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wordr er buiten gespeeld, zeker in de periode maart t/m juli?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Estelle Rezelman,

  Ik ben zeer enthousiast over de nieuwe opzet. Alleen hier in Katwijk hebben we toch wel een aantal jeugdleden, voor wie het juist leuk zou zijn, die niet op zondag mogen spelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Estelle,
  Mochten er principiële redenen zijn waardoor kinderen niet op zondag kunnen spelen dan zullen we samen met de andere verenigingen in de poule naar een oplossing zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Agnes,
  In principe mogen verenigingen zelf kiezen waar gespeeld wordt. Dus leegstaande indoor accommodaties is ook een (lucratieve) mogelijkheid. Zeker in de minder weervaste periodes hopen we dat verenigingen creatief zijn in het vinden van mogelijkheden zodat onze kinderen zoveel mogelijk kunnen spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie betaalt de accomodatie? Zelfs nu bij slecht weer weigeren bezoekende teams mee te betalen.

   Verwijderen
  2. Ja! Wie betaalt dit dan? Waarom geen regel instellen dat kosten (met een max tarief voor baanhuur) gedeeld moeten worden???

   Verwijderen
  3. Indoor locaties gaat het niet worden aangezien de prjis van een baan huren hier ongelooflijk hoog ligt en daar gaan bezoekende teams echt niet aan mee betalen.

   Verwijderen
 11. Klinkt goed deze opzet om meer stimulans te geven aan de jeugdige talenten. Wordt er ook rekening gehouden met de andere competitievormen (baanbeslag) en met het feit dat niet iedere vereniging indoor/ allweatherfaciliteiten heeft? Voor het huren van indoorbanen komen er weer extra kosten om de hoek kijken..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede vraag! Baanhuur kan aardig oplopen en je hebt idd bezoekende teams die absoluut niet mee willen betalen. Helaas is op jouw vraag nog geen antwoord gegeven mbt binnenbaan en huur kosten.

   Verwijderen
  2. Deze wedstrijden kunnen evt. indoor gespeeld worden maar als de andere clubs dit niet willen dan kun je uitwijken naar een andere dag. Eigenlijk precies zo als bij de reguliere competitie. Echter voor een Rode World Tour kun je met twee indoorbanen gedurende een uur een heel eind komen. Dan praten we over 35 euro baanhuur? Voor Oranje is dit natuurlijk wel wat meer maar omdat de wedstrijden veel korter zijn is de baanhuur veel minder dan in de reguliere competitie. Maar jullie hebben gelijk.... als de andere clubs niet willen en de hostclub wil de kosten niet dragen dan is de enige optie, uitwijken naar andere datum.

   Verwijderen
 12. Aggie van Duren

  Ik ben zeer positief over de nieuwe opzet. In hoeverre gaat er ook nog iets veranderen in de opzet van de competitie voor de "groene" en "gele" kinderen?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Aggie,
  De opzet voor Groen gaat niet ingrijpend veranderen. Wel willen we graag de omvang van de groene najaars- en voorjaarscompetitie vergroten. Verder is gekozen om de competitie voor 11/12 jarigen vanaf sept. 2013 met de groene bal te spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo,
  Wij hebben binnen onze vereniging een groot aantal jeugdleden welke nu in 2 rood en 2 oranjeteams spelen. Als ik het goed begrijp, zou onze vereniging, met 2 banen, geen thuiswedstrijden meer kunnen spelen (inkomstenderving). Dit zal het enthousiasme en team(club)gevoel niet ten goede komen. Mocht dit het geval zijn, zijn wij als vereniging daar minder enthousiast over.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prima idee. Goed voor de techniek. Blijft jammer dat het op zondag gespeeld wordt en dat er geen kampioensteams meer kunnen gehuldigd worden.

  Ook zijn er voor mij nog een paar zaken onduidelijk:
  1. Loopt een World tour seizoen van 1 maart t/m 1 november en zijn deze 3 maanden in 2013 een soort proef?
  Of starten in de komende jaren alle World tours in September?
  2. Zit een kind altijd een jaar vast aan een bepaald niveau?
  3. Als wij als club all-weather banen beschikbaar stellen en 9 maanden inschrijven. Moeten we dan ook alle kosten van netjes, ballen, drankje en hapje zelf als verenigng bekostigen? En moeten we dan ook 9 maanden zelf voor de begeleiding zorgen?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ilona,
  Hierbij wat antwoorden op je vragen.

  Het World Tour seizoen loopt van september tot augustus. Dus gelijk aan het schoolseizoen. Verder bestaat het seizoen uit een 3 maanden blok en een 6 maanden blok.

  Nee, als een kind volgens de leeftijdsindeling ook een niveau hoger mag spelen kan dat zodra de trainer dat goed vindt.

  Je bent maar een paar keer per jaar hostvereniging. (lees ook "oh jee ik ben een hostvereniging"). En ja, als je competitie wilt spelen zul je natuurlijk wel moeten beschikken over de materialen. Voetbalverenigingen kopen ook kleinere doeltjes. De begeleiding voor je eigen teams moet je zelf verzorgen. Begeleiding als je hostvereniging bent hoeft allen in de weken dat je "thuis" speelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij moeten hier geen tennisverenigingen met voetbalverenigingen gaan vergelijken , die hebben door de populariteit van de sport vaak meer te besteden.

   Verwijderen
 17. Het ziet er allemaal leuk uit, maar waarom zondag!!!!!!!!!!!
  De kinderen die uit principiele redenen niet op deze dag spelen vallen erbuiten. jammer!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Leuke opzet. Maar alles op zondag vind ik echt een verkeerde keuze. Jammer!

   Verwijderen
 18. Blijven/komen er wel klasses? Volgens mij kun je kinderen alleen goed op leeftijd houden wanneer ze met / tegen kinderen spelen op / rond hun eigen niveau. Als je alle niveaus door elkaar heen gooit frustreer je heel veel kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er komen zeker klasses. De kleuren worden onderverdeeld in niveau 1 en 2. Twee staat voor beginnend en 1 staat voor iets meer gevorderd binnen de kleur. We hopen dat voldoende verenigingen zich aanmelden zodat de reistijden kort blijven. Meerdere klasses durven we niet aan, oa vanwege te grote reistijden. Je wilt niet voor anderhalf uur spelen in rood een uur reistijd.

   Verwijderen
 19. Dat clipje is wel erg mooi, maar wanneer je niet zorgt voor twee gelijkwaardige tegenstanders gaat het niet vliegen....dus als je alleen maar werkt met twee niveau, dan krijg je echt niet vaak z'n mooie partij als in het clipje dat is een utopie.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. ik zou graag willen weten wat de kosten bedragen voor deelname aan de world tour. Inschrijfgeld etc...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vind dit in eerste instantie helemaal niets. Ik lees twwe zaken. De KNLTB vind het belangrijk dat Jeugd veel wedstrijdjes spelen en dat het sociale aspect belangrijk is binnen een team.
  Voor diegene die alleen tennis als sport hebben spelen dus MAAR 9 keer per jaar. Daarnaast maakt de samenstelling per maand niet uit en zie je ze 1x per maand. Zo bouw je niet aan team gevoel.Daarnaast is voor sommige jeugd en ouders de woensdag ideaal. Ik had liever de opzet gezien zoals bij volwassenen. Voorjaar. najaar en mogelijk winter. Dan speel je 27x ipv 7x. Natuurlijk kan je je opgeven voor toernooien maar dat is anders en heeft geen sociaal aspect. En regelmatig thuis wedstrijden spelen zodat er binding ontstaat met de eigen vereniging wordt hierdoor ook verkleind.

  Ik vind het echt jammer.

  Jakko Lagarde TC de Helze

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Moet je ook een functionaris hebben om mee te mogen doen met de najaarscompetitie groen?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Tennissen doe ik al dertig jaar, maar hiervoor moet ik op cursus. Betekent dit dat spelers van verschillende clubs in één team terecht komen? Misschien is het hele systeem met kleuren voor iedereen duidelijk. Ik ken het nog niet. Spelen met groen voor leeftijd 11/12 jaar, wat houdt dat in, zachtere ballen? Nee toch alsjeblieft.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. 11/12 jarige met een groen bal???? Ik weet niet hoe ik dat aan de ouders ga verkopen van de kinderen die nu al bij mij met een gewone gele bal staan te spelen op de hele baan.
  En ik krijg mijn woensdag kinderen echt niet op de zondag en als je NU alweer gaat zeggen dat je dat onderling ook mag regelen dan is het NU al een rotzooi aan het worden nog voordat het gestart is.
  Regels moeten duidelijk gesteld worden en gehandhaaft worden in onze huidige maatschappij.
  Het enige goede aan dit plan vind ik dat er eindelijk iets verandert maar de manier waarop is niet mijn ding. Op hele kleine verenigingen is het onmogelijk om gelijke teams neer te zetten wat betreft niveau en dan kloppen al de mooie filmpjes al niet meer. Veels te rooskleurig neergezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hallo, plannen klinken goed, toch is zes weken achter elkaar spelen ook erg leuk. Daarna heb je zin om samen naar toernooien te gaan (als ouders hier achter staan). Na één keer samen spelen komt dat vast niet van de grond.
  Wij doen in de winter aan twee (binnen) competities mee. Dunlop in Alphen en Rottemeren, blijven deze naast de maandelijkse competitie bestaan.
  Hoe gaat de huidige competitie tm 13 jaar er uit zien, als alle 12 jarige onder de tenniskids vallen?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Mijn kind speelt 4 jaar in een competitie team met 3 kinderen geboren in 2001 en 2 kinderen in 2002. Betekend de nieuwe regeling dat zij geen team meer kunnen zijn in 2014?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede morgen, volgens ons kunnen deze kindeen nog steeds spelen maar dan in de competitie 11 t/m 14 jaar. Deze competitie wordt met de gele bal gespeeld.

   Verwijderen
 27. Graag hoor ik de spelregels voor de rood wedstrijden. Met name over:
  1. Mag er 1 of 2 maal geserveerd worden? Is het aantal maal serveren afhankelijk van het bovenhands of onderhands serveren?
  2. Mag de serviceflats in het gehele (rood)veld komen of alleen voor de tramrailslijn?
  3. Dient er gewisseld te worden bij een aantal punten (van kant)
  Dit zijn vragen die op dit moment ook al van toepassing zijn bij het rood tennis. Regels worden vaak per toernooi of vereniging aangepast. Is voor kids (en ouders)niet echt duidelijk. Hopelijk kan hier wat duidelijkheid over gegeven worden.

  Daarnaast hoor ik ook iets over een andere puntentelling. Is het mogelijk daar ook iets over de melden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bovenstaande vragen zien wij ook graag beantwoord, maar ook: mag je nu wel of niet volleren (dus zonder stuit terugbrengen)?
   mag je zowel onder- als bovenhands serveren (afwisselend per service beurt)?
   mag je met stuit serveren?

   Verwijderen
 28. Rieks Zijlstra17 juni 2013 om 09:52

  Voor wanneer moet je de teams opgeven

  BeantwoordenVerwijderen
 29. De inschrijving sluit op 26 juni. Hopelijk lukt het voor die tijd om de teams in te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Rieks Zijlstra17 juni 2013 om 11:17

  ja dat lukt wel

  mag je meerdere teams rood of oranje inschrijven

  bijvoorbeeld 2 x rood teams van 4 en 3 oranje teams van 5

  waar geef je de teams op

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor dat mag zeker, graag zelfs. Inschrijven kan op http://tenniskids.toernooi.nl/ Je hebt als vereniging wel een functionaris Tenniskids nodig, die ontvangt de speciale inloggegevens. Groet.

   Verwijderen
  2. Rieks Zijlstra17 juni 2013 om 14:35

   dat ben ik, maar heb nog niks ontvangen

   Verwijderen
  3. Goedemiddag,

   Ik wil u graag helpen maar heb wel wat gegevens nodig. Ik wil graag uw verenigingsnummer ontvangen zodat we u snel kunnen helpen. Misschien is het goed dit niet via een blog te doen maar ons even te mailen op info@tenniskids.nl. Dan zullen we het oplossen.

   Verwijderen
 31. Kun je ook een functionaris tenniskids aanmelden, zonder dat je een tenniskidsvereniging wordt, zodat er evengoed competitie gespeeld kan worden ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut, geen enkel probleem. Tenniskids is een franchiseprogramma voor tennisclubs en je hoeft dus geen Tenniskidsvereniging te zijn om aan de KNLTB activiteiten del te nemen. Ondanks dat deze nu onder de noemer vallen van Tenniskids.

   Verwijderen
 32. Wat komt er bij de jeugdleden op hun pasje: 9,8,7 etc of oranje 1, oranje 2 etc?
  En wat gebeurt er met hun huidige ranking?

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Op zich een leuk idee met rood en oranje. Jammer alleen, dat de leeftijds-indeling zo streng is. We hebben in de vereniging 3 kinderen, die in het najaar met tennis begonnen zijn. 2 jongens worden dit jaar 10 en 11 jaar en moeten volgens de indeling dus oranje spelen - iets wat volgens hun trainer eigenlijk nog niet kan. Ze willen graag tennissen, dus moet het maar oranje worden. Ik hoop, dat ze hun enthousiasme niet kwijt raken! Jammer, dat het systeem niet wat flexibeler is...

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Mogen volgend jaar inde competitie voor groen kinderen geboren in 2002,2003 en 2004 in 1 team? Of komt er een splitsing in groen tm 10 jr en tm 12 jaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Goede vraag,
  Er komt inderdaad een splitsing in Groen en competitie 11-14 jaar. Geen t/m 12 jaar en t/m 14 jaar meer dus. Bedenk wel dat Groen vanaf 10 jaar is. Dus groen t/m 10 jaar is in het nieuwe systeem sowieso niet meer mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Dus als ik t goed begrijp,kunnen kinderen geboren in 2002, 2003 en 2004 samen in 1team de woensdagcomp spelen op heel veld met groene ballen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het blijft altijd even lastig om te berekenen maar ik zal het hieronder doen ook voor de meelezers. Een kind uit 2002 is op 31 december van dit jaar 11 jaar en mag dus in Groen, een kind uit 2003 is dit jaar op 31 december 10 jaar en mag ook in groen, een kind uit 2004 is op 31 december van dit jaar 9 jaar en mag dus nog niet in Groen. Die moet nog wachten tot de volgende groene competitie. Op deze manier moet je iedere keer de leeftijd inschatten. Hopelijk helpt deze uitleg.

   Verwijderen
 37. als je in de herfst competitie in groen met 4 jongens in 1 team aankomt mag je dan wel spelen?
  (nu mag je een team alleen invoeren met minimaal 1 meisje in het team)

  mvg Patrick Hogendoorn

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Graagnog. Antwoordop mijn vraag van 28 juni 19.23 uur. Dank u!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Vandaag de eerste wedstrijden gespeeld in de Oranje-Worldtour. Duurde wel wat langer dan 2,5 uur, maar dat zal met de nieuwigheid van de organisatie te maken gehad hebben. Ik heb wel een vraag over het team dat "dagwinnaar" van de poule wordt: wat betekent dit als de teams niet vergelijkbaar groot zijn? Het team van onze vereniging bestaat uit 2 kinderen, maar de poule bevat daarnaast nog 4 andere teams. Deze teams bestaan uit 5, 5, 6 en 7 kinderen. Ik verwacht niet dat ons team ooit dagwinnaar zal worden. Komt deze bij het lijstje "frustrerend aan tennis"?

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Beste D. de Haan. Ik denk wel dat het mogelijk is dat uw team dagwinnaar wordt. Het programma berekend de uitslag op basis van de volgende formule. Het aantal gewonnen wedstrijden gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijden maal 100. Dit is het aantal punten voor het team. Op deze manier is een klein team net zo kansrijk als een groot team. Op deze manier hopen we dat dit niet in het lijstje 'frustrerend aan tennis' komt ;-) Groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. mij reist nog steeds de vraag ; hoeveel wedstrijden worden er gespeeld per kind per keer bij rood en oranje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij Rood worden ongeveer 10 wedstrijden gespeeld en bij de Oranje World Tour worden minimaal 3 wedstrijden gespeeld.

   Verwijderen