Op dit blog vindt u posts die te maken hebben met het veranderingsproces dat als doel heeft om jeugdtennis verslavend leuk te maken.

woensdag 19 november 2014

De jongens tegen de meisjes

Jongens vertonen jongensgedrag en meisjes vertonen meisjesgedrag. Dat is niets nieuws. Echter vanaf welk moment vertonen meisjes eigenlijk meisjesgedrag? En hoe is dat meisjesgedrag ingegeven door hun omgeving? Op welke wijze heeft meisjesgedrag invloed op hun tennis?

Meisjes niet slechter dan jongens

Dit zijn de vragen die wij ons hebben gesteld bij de ontwikkeling van de World Tour. Een ding konden we al direct vaststellen. Er is geen reden om te denken dat meisjes minder goed kunnen tennissen dan jongens. De factor die verschil uitmaakt binnen tennis is het feit dat bij jongens de kracht vanaf het 14de levensjaar een grotere rol in hun tennis gaat spelen. Tot die tijd zou, in theorie, een meisje net zo goed moeten kunnen tennissen als een jongen.

Resultaten

Interessant is het om te zien dat dit (nog) niet is te zien in de resultaten. Meisjes verliezen in de World Tour (maar ook in de Groene competitie) meer dan de jongens. (zie figuur)
Hoe komt dat dan eigenlijk? Het antwoord is niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Het lijkt alsof meisjes anders gemotiveerd zijn om te winnen dan jongens. Voor veel meisjes is ‘winnen’ niet de eerste prioriteit. Bij meisjes gaat het binnen de World Tour meer om de onderlinge relatie dan om het winnen van de wedstrijd. Dit is niet alleen binnen de World Tour zo maar zeker ook binnen de eigen trainingsgroep. Zet twee meiden (vriendinnen) tegen elkaar op de baan en er ontstaat geen echte wedstrijd. Twee jongens gaan direct een wedstrijd spelen. Het resultaat van de wedstrijd beïnvloedt de relatie van de twee jongens niet, in tegenstelling tot bij de meiden.

Meiden tegen meiden

Meiden tegen meiden laten tennissen is dus niet per definitie een goed format. Het lijkt erop dat meiden er meer aan hebben in hun tennisontwikkeling en tennisplezier om (ook) tegen jongens te spelen.
Meidengedrag is aangeleerd gedrag. Meiden hebben de neiging om zich te willen aanpassen aan hun omgeving. Ze willen de trainer pleasen of willen de sfeer in de groep goed houden. Soms doen ze dat door zichzelf weg te cijferen. Als de trainer/ster hier niet op let kan het betekenen dat de jongens een veel prominentere rol kunnen spelen in de lesgroep en binnen de club dan de meiden. De omgeving is dus erg bepalend voor het gedrag van de meiden. Wist je trouwens dat er vroeger helemaal geen meisjesspeelgoed bestond? Meisjesspeelgoed is bedacht door de speelgoedfabrikanten die op die manier veel meer speelgoed konden verkopen dan in de ‘universele speelgoed tijd’.

Veranderen

Op dit moment zien we nog dat veel meiden het onderspit delven tegen de jongens. Het is echter het idee dat dit op termijn zal veranderen. Binnen tennis zal het zo moeten zijn dat de meiden zich net zo optimaal moeten kunnen ontwikkelen als de jongens. De gelijkheid binnen de World Tour is dan ook iets waar we erg trots op zijn.


Wat vind je van het feit dat we de jongens tegen de meiden laten spelen? Is dit een verbetering die er voor gaat zorgen dat het jeugdtennis op termijn een nog beter 'product' wordt?



Hier nog een paar TIPS
  •  Laat jongens binnen de vereniging veel tegen de meiden spelen. Dit moet normaal worden.
  •  Pas op met het tegen elkaar laten spelen van de meiden. Meiden spelen samen wel graag tegen jongens.
  • Voor veel meiden is de uitkomst minder belangrijk dan voor jongens. Focus dus binnen de club niet teveel op de uitkomst (uitslag, stand ed) maar ook op de andere zaken zoals de sfeer, het proces ed.

5 opmerkingen:

  1. Ik merk in de groene competitie va ong 11 jar dat de jongens vaak toch echt wel sterker zijn veel harder slaan. En dat is frustrerend voor onze meiden die iderdaad vaak mede daar door verloren hebben, terwijl ze technisch vaak zeker niet onder doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal eens met Anoniem; heb zelf een fanatieke tennisdochter van 10 die tegen jongens van 12 jaar, ondanks dat ze technisch veel beter is, kansloos is vanwege het feit dat de jongen veel makkelijker de baan kan belopen. Verschil in lengte is enorm op die leeftijd. Dat kun je als een uitdaging zien voor de meid, maar ik zie ook hoe frustrerend het overduidelijk voor haar is. Reden om zo snel mogelijk uit de groencompetitie te geraken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar Peter, ze zal toch niet iedere keer tegen dit soort tegenstanders spelen? Er zullen toch ook wel jongere en mindere tegenstanders zijn? En als ze dan zo vaak dit soort grote tegenstand ervaart is het dan geen idee om nog een jaar in Oranje te spelen? Je hoeft niet per se naar Groen al in het eerste jaar dat dit mag.

      Verwijderen
  3. Frustrerend is dat de bond maar blijft terug komen het is zo leuk en anders heb je pech of je doet iets niet goed. Meiden verliezen want meiden hebben winnen niet als eerste prioriteit wat een gotspe! Enig idee wat dat doet met een fanatieke meiden? Wij verliezen meiden ze willen geen wedstrijden meer spelen (We hebben bijna 300 jeugdleden) alleen toernooitjes waar ze tegen meiden kunnen spelen. Het werkt nu al door want tegen de tijd dat ze Geel mogen spelen zijn ze al afgehaakt naar de hockey etc. Nu hebben we dus t/m 14 nu te weinig meisjes die willen spelen om iedereen in een team onder te brengen. Dus wat is nu de bedoeling? We werken dus ons uit de naad om het voor die meiden interessant te houden, maar dat is buiten Mix dubbel niet tegen jongens spelen. Ken je doelgroep, maar dat is niet iets wat voor de KNLTB is weggelegd de afgelopen jaren.

    BeantwoordenVerwijderen