Op dit blog vindt u posts die te maken hebben met het veranderingsproces dat als doel heeft om jeugdtennis verslavend leuk te maken.

vrijdag 1 juni 2012

Ouders maken jeugdtennis verslavend leuk.

door: Ronald Pothuizen

Jeugdtennis verslavend leuk maken klinkt eenvoudiger dan het is. De afgelopen periode hebben we al een aantal zaken beschreven die wij belangrijk vinden bij dit proces. In dit blog besteed ik aandacht aan hoe ouders een  hieraan een bijdrage kunnen leveren.

Zorg dat je kind de belangrijkste is.

Ga in eerste instantie uit van je eigen kind. Is het kind wat minder prestatief ingesteld dan je zelf hoopt dan is dat zo. Is het kind nog een beetje snel afgeleid, dan is dat ook niet erg. Wordt je kind nog geen kampioen van de club? Ook dan kan het uiteindelijk nog steeds Roland Garros winnen. Er zijn ouders die hun eigen sportmotivatie spiegelen aan het kind. Of datgene wat ze zelf niet zijn geworden verwachten van hun kind. De vele scouts die ik in Nederland en het buitenland tegengekomen ben hebben mij unaniem gezegd dat zij bij een kind jonger dan 10 jaar geen idee hebben hoe ver het kind in tennis zal komen. Er is dus wel iets te zeggen over de potentie maar niets over het eindniveau.

Creeër de juiste omgeving

Het blijkt dat kinderen enorm worden beïnvloed door hun omgeving. De juiste omgeving is dus bijzonder belangrijk. Twee dingen worden daarbij vaak genoemd. Helaas zijn het twee engelse termen. Er moet in een jeugdsportomgeving geen sprake zijn van FEAR. Hiermee bedoelen we dat een sportomgeving een veilige omgeving moet zijn waarbij ik niet bang ben om te 'falen' en waarbij mislukken meer een mogelijkheid is om iets te leren.
Het tweede belangrijke element is dat een jeugdsportomgeveving FAIR moet zijn. Dus een eerlijke omgeving met eerlijke kansen. Zorg er dus voor dat je kind in een dergelijke sportomgeving kan sporten en zich optimaal kan ontwikkelen als sporter.

Begrijp het leerproces

Het leerproces kan heel frustrerend zijn. Vaak worstelen kinderen een paar weken met een bepaalde vaardigheid en dan hebben ze die plotseling onder de knie. Het tegenovergestelde gebeurt ook: soms hebben ze een vaardigheid meteen door en gaan ze snel verder met een veel moeilijkere vaardigheid. Er zijn vele factoren die van invloed zijn op het leertempo en sommige daarvan kun je niet goed controleren of beïnvloeden. Als volwassenen vergeten we wel eens hoe moeilijk het is om iets nieuws te leren; in ons dagelijks leven houden we ons immers meestal bezig met ons werk, waar we dingen doen waar we doorgaans al goed in zijn. Wees geduldig. Zolang je kind vooruitgaat en plezier beleeft, is het beste wat je kunt doen je positief opstellen en je kind aanmoedigen.

Laat je kind spelen

Kinderen leren enorm veel van spelen. Door het tennisspel vaak te spelen gaan kinderen door krijgen waar het bij tennis eigenlijk om gaat. Vanuit het spel ontstaat weer een behoefte om het spel beter of slimmer te spelen. Dit kun je leren in de training. Een goede jeugdtrainer maakt ook altijd de verbinding met de wedstrijdjes van de kinderen.

meer informatie vind je op de ouderpagina van tenniskids.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten