Op dit blog vindt u posts die te maken hebben met het veranderingsproces dat als doel heeft om jeugdtennis verslavend leuk te maken.

vrijdag 13 juli 2012

We hebben teveel buyers en te weinig flyers

door: Ronald Pothuizen, projectleider Tenniskids
Wat is het doel van je jeugdprogramma? Is het doel om de beste spelers van Nederland op te leiden? Is het doel om het zo leuk mogelijk te maken voor alle kinderen? Hoe kun je eigenlijk zien of de kinderen het naar hun zin hebben? In het algemeen denk ik dat we teveel buyers hebben en te weinig flyers. Ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel.

Vier participatiefases

Met goedkeuring van Mike Barrell, directeur van evolve9, maak ik graag gebruik van zijn model. Dit model gaat uit van vier fases:
  1. Tryer
  2. Buyer
  3. Flyer
  4. High flyer
Ik heb geprobeerd deze benamingen te vertalen in het Nederlands maar het is mij helaas niet gelukt. Mocht iemand een goede suggestie hebben dan hoor ik het graag. Kinderen gaan in hun tennisleven van 'tryer' naar 'buyer', naar 'flyer' en eventueel ook naar 'high flyer'. Tenminste, als het programma zijn werk doet en de juiste uitwerking heeft. Een goed programma heeft als doel ervoor te zorgen dat kinderen minimaal in de flyerfase terecht komen.

De volgende kenmerken typeren de vier fases:
voorbeeld van een tryer

Tryers

- snappen niets van de concepten 'wedstrijden spelen' en 'tennisles'.
- de belangrijkste motivatie om te komen is om te leren hoe ze het spel kunnen spelen en
- vinden het spel tennis vaak intimiderend

zien buyers er zo uit?

Buyers

- tennis is een van de '4 tot 7'activiteiten per week
- ze zeggen; 'ik doe aan tennis'
- plezier hebben gehad is een belangrijke graadmeter.
- buyers willen graag 'het spel' spelen.



Flyers

- Flyers hebben een commitment gemaakt
- Flyers houden van het spel
- Flyers zijn intrinsiek gemotiveerd
- zeggen; 'Ik ben een tennisspeler'
- hebben simpele/ eenvoudige verwachtingen
dit is duidelijk een flyer of high flyer
- flyers willen erbij horen en vrienden zijn belangrijk

High Flyers

- 'In de toekomst wil ik een goeie tennisspeler worden'
- ontwikkelen van bewegingsvaardigheden is belangrijk
- High flyers zeggen; 'Ik ben een tennisspeler'.


Teveel buyers

Ik ben er van overtuigd dat we in Nederland te maken hebben met teveel buyers en veel te weinig flyers. Hoe komt dat nu? Is ons aanbod niet leuk genoeg? Of hebben we misschien te weinig nagedacht hoe we flyers creëren?

Maar 25% van onze kids speelt competitie

"Het gaat top met onze jeugd", is iets wat ik vaak hoor. Vaak wordt dan bedoeld dat het goed gaat met de competitiejeugd. We weten dat ongeveer 25% van onze jeugd onder de 12 jaar structureel wedstrijden speelt. De rest speelt dus nauwelijks. Hoe kun je nu iets belangrijk vinden in je leven als je het bijna nooit doet. De enige activiteit die ik nu kan bedenken die belangrijk is maar die je maar weinig doet is vakantie. Welke activiteit heeft een kind die hij belangrijk vindt maar bijna nooit doet? Het kunnen er nooit veel zijn.

Van training alleen word je geen flyer!

Er is geen kind dat fan wordt van training. Natuurlijk is training leuk en zullen veel kinderen graag naar de tennisles gaan maar wordt de tennissport zo langzamerhand niet een beetje teveel een trainingssport? Een flyer vindt het spel geweldig om te spelen. Een flyer wil beter worden in het spel. Bij een flyer is tennis een belangrijke activiteit in zijn/haar leven. 

Hoe is het met jouw spelers of met jouw kind?

Het zal erg interessant zijn als je de kinderen in je club indeelt in de vier bovenstaande categorieën. Door dit te doen krijg je inzicht in hoe belangrijk je jeugdleden 'tennis' vinden. Het doel van ieder programma zal mijns inziens moeten zijn om zoveel mogelijk kinderen in de flyerfase te krijgen. Waar zitten jouw kids?

High flyers..... een risico

Je zult misschien denken waarom willen we niet alle kinderen in de high flyer fase? De high flyer fase kenmerkt zich doordat kinderen helemaal gek zijn van tennis. Kinderen eten tennis, dromen tennis, praten altijd over tennis. Ze laten als het ware het racket nooit los. Deze kinderen willen altijd spelen, willen later een goede tennisser worden en voor je het weet gaan ze meerdere keren per week naar de tennisbaan. Een ideale situatie voor trainers en de jeugdcommissie zul je denken. Toch is er een risico en dat is het risico dat kinderen teveel doen en dus op een gegeven moment zijn uitgekeken op tennis. Een mooie regel is om kinderen iedere keer net iets minder te geven als wat ze willen. Dus als ze drie uur willen tennissen geef je ze 2,5 uur. Op die manier blijven kinderen hongerig.

Jeugdtennis verslavend leuk!!

Samen willen we jeugdtennis verslavend leuk maken. Welk type speler hebben we dan nodig? En welk type activiteit moeten we dan aanbieden voor de kinderen in de verschillende fases? Moeten we met elkaar niet streven om het aantal flyers te vergroten? En niet als Nederlands tennis blij te zijn met alleen het aantal jeugdspelers? Het antwoord op de vraag, hoe gaat het met je jeugdspelers, zal dan kunnen zijn 53% van onze spelers is flyer en 27% zit in de buyersfase. We hebben 8 % tryers en 12% high flyers. Deze indicatie heeft dan dus niets te maken met het niveau van de spelers. Verslavend leuk heeft namelijk niets te maken met niveau!!

PRAAT EN LEES JE AL MEE OP ONS FACEBOOK? LIKE ONZE PAGINA

13 opmerkingen:

  1. Tryers die tennis bedreigend vinden. Da's toch niet de bedoeling! Wat wordt er precies mee bedoeld .. te moeilijk of drempelvrees in de nieuwe omgeving? Hoe haal je de bedreiging weg, zodat ze gaan 'buyen'?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Guido,
    Datwordt er inderdaad mee bedoeld. Ingewikkelde regels, moeilijke techniek, hoe speel je het spel, nieuwe omgeving.... allemaal dingen die best een beetje heftig kunnen zijn. Tryers worden alleen buyers als ze het leuk vinden, zien dat ze het kunnen en overtuigd worden dat dat spel leuk is en iets voor hun. Door ze te vermoeien met allerlei regels en technieken die ze toch nog niet kunnen gebruiken zullen ze wsl niet het idee krijgen dat dit een cool spel is. Laat ze dus ervaren hoe leuk het spel is door ze een eenvoudige maar aantrekkelijke versie aan te bieden en geef ze het gevoel dat ze het zelfstandig kunnen spelen. Pas bij flyers hebben kinderen voldoende motivatie om langer te oefenen op dingen die ze later pas kunnen gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Albert van der Linde29 november 2012 om 16:58

    Bij ons op de vereniging veel tryers en Buyers. Dit is ook wat onze vereniging altijd uitstraald (wij zijn een erg recreatief ingestelde vereniging), waardoor we een erg groot verloop in de categorie van 13 t/m 17 hadden. Nu hebben wij met ons eerste heren team (zelf tussen de flyers en High flyers) en onze tennisschool in overleg met het bestuur een plan opgezet om de buyers in ieder geval de kans te geven een flyer te worden. High Fleyers zijn mijn inziens op onze club toch niet te behouden aangezien die betere trainingen willen en betere teams willen, welke op onze club niet beschikbaar zijn. Voor iedereen die competitie speelt en de regulier training volgt bieden we een extra trainingsmogelijkheid aan voor een gereduceerd tarief en een conditietraining en enkele speeluren met leden van het heren team. Hierdoor worden leden niet afgeschrikt met een "selectieteam" maar kan je de jeugd die extra wil spelen wel de mogelijkheid geven zich extra te ontwikkelen. We zijn pas net begonnen maar bieden zelfs voor een recreatieve club in ieder geval de mogelijkheid om je extra te ontwikkelen en nog belangrijker de kinderen meer betrokken te houden bij het tennis en het clubleven. Mochten hier echte high flyers uit komen met potentie komen die vanzelf bij een echte selectie als de bond terecht

    Het Tryer, buyer, flyer high flyer is wel heer herkenbaar trouwens

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoper, koper , loper, hardloper ...?

    Hopper , stopper, kopper , topper...?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Maar 25% van de jeugd speelt competitie. Ik kan hier wel een reden voor geven. Vaak spelen alleen en flyers en de high-flyers van een vereniging competitie. Mijn ervaring is dat als tryers en buyers in de competitie uitkomen tegen de (high)flyers de lol er (zeer, zeer) snel af is. Waar zit dat in? Bij sommige verenigingen selecteert een tennisleraar wie van de jeugd competitie 'mag' spelen (en wie dus niet!) of komen kinderen met bondstraining uit op de laagste niveaus. Daarmee krijgt competitie de naam dat je goed moet kunnen tennissen om mee te kunnen doen. En dat is natuurlijk enorm jammer, zeker de buyers van de tegenpartij spelen dan dus nooit meer! Mijns inziens zit er dus ook wat in de manier van organiseren van de jeugdcompetitie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nathalie de Groot/TV Helios24 april 2013 om 21:25

    Ja, ik ben het volledig eens met Linda Briel, misschien is het tijd
    om van de leeftijdscategorie af te stappen en de actuele rating in te voeren bij toernooien of een beginnersklasse te maken bij de competitie, dan krijgen de tryers ook de kans om hun spelplezier te ontwikkelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik zou heel graag in contact willen komen met Ronald Pothuizen om te praten over het geweldige concept van Tennis Kids/World Tour.
    Een mooie visie van de KNLTB om kinderen zoveel mogelijk wedstrijden te laten spelen.

    Wat ik daarom echt niet kan begrijpen is dat deadline om teams in te schrijven voor de World Tour in januari is. Bijna elke tennisvereniging start het seizoen in april. Tussen januari en april worden de meeste kinderen lid en worden dan pas ingedeeld voor lessen en wedstrijden. Ik vind het echt onbegrijpelijk dat er na januari geen teams meer kunnen worden ingedeeld. De nieuwe leden moeten dan dus een jaar wachten tot dat ze wedstrijden kunnen gaan spelen.
    Dit lijkt mij een beetje tegenstrijdig met de visie en het doel van Tennis Kids.

    Graag wil ik praten over de mogelijkheden en de reden dat hiervoor gekozen is.

    Met vriendelijke groet,

    Gerben de Groot

    combinatiefunctionaris@nieuwesloot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gerben, we zijn altijd bereikbaar voor vragen over de World Tour op worldtour@tenniskids.nl. Er is gekozen voor deze methodiek om een paar redenen.ten eerste willen we graag het tennisseizoen van september tot augustus benaderen. Zoals het schoolseizoen dus. Dit heeft het voordeel dat we meegaan in het schoolritme en in het ritme van de andere sporten. We begrijpen dat dit niet in een jaar gerealiseerd zal worden maar we denken wel dat het goed zal zijn voor onze sport. Zoals je in de andere reacties kunt zien kunnen er nog wel degelijk spelers worden toegevoegd dus de kids hoeven niet te wachten om te kunnen spelen. groet

      Verwijderen
    2. Gerben de Groot15 mei 2014 om 12:20

      Dank voor je reactie. Ik begrijp de methodiek en de motivatie om het tennisseizoen tegelijk met het schoolseizoen te laten lopen. Dit is inderdaad verstandig en handig. Maar dat is niet antwoord op mijn bovenstaande onbegrip.
      Ik weet ook dat het mogelijk is om spelers later toe te voegen. Maar wat ik niet begrijp is waarom er op een later moment geen teams meer kunnen worden toegevoegd.

      Wanneer je alle nieuwe leden hebt toegevoegd aan de huidige teams bestaat er een grote kans dat alle teams vol zitten. Indien je veel aanmeldingen krijgt na januari is de kans dus groot dat er kinderen niet meer kunnen worden toegevoegd aan een huidig team.
      De visie van de knltb is dat kinderen zo snel (en zo veel) mogelijk wedstrijden moeten spelen. In Alphen aan den Rijn bieden wij een lidmaatschap aan incl. les en wedstrijden. Helaas lukt het ons niet om de wedstrijden te garanderen omdat we geen extra teams kunnen toevoegen tussen januari en april. Dit vinden wij heel jammer, want het laagdrempelige tenniskids concept leent zich er (in mijn ogen) wel voor.
      gr. Gerben

      Verwijderen
  8. Nieuwe kinderen kunnen wel ingedeeld worden bij huidige teams mits er ruimte in deze categorie is. Dit kun je gewoon aanvragen. Wij hebben eergisteren nog 4 kinderen kunnen toevoegen.

    Henrici Mud

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gerben de Groot15 mei 2014 om 12:12

      Dat klopt Henrico. Indien je bijv. in januari drie teams opgeeft met allemaal ong. 10 kinderen, dan kan je nog maximaal 6 kinderen toevoegen aan de huidige teams. Wanneer er meer dan 6 kinderen zich aanmelden als lid na januari kunnen zij niet meer worden ingedeeld. Hier zou je dan een nieuw team voor moeten opgeven wat dan helaas niet meer mogelijk is.
      Dit vind ik erg jammer want ik ben van mening dat kinderen ten alle tijden zoveel mogelijk wedstrijden moeten spelen.

      Verwijderen
  9. Er moeten veel meer wedstrijden gespeeld worden door kinderen om echt een intrinsieke motivatie te krijgen voor tennis. Bij de team sporten train je standaard 2x in de week en mag je elke zaterdag een wedstrijd spelen. Binnen deze sporten kloppen de verhoudingen vaak prima tussen winnen, verliezen en spannende wedstrijdjes. Leg de bal neer bij de tennisclubs en laat ze de jeugd verdelen net als bij Hockey en Voetbal (D1, D2 etc).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Henrico. Inderdaad wordt er bij hockey en voetbal iedere week gespeeld en daar is ook het risico van teveel wedstrijden voor sommige kids. Ik ben benieuwd wat je bedoelt met 'leg de bal neer bij de tennisclubs'. Kan je dat nog iets verder uitleggen? Groet, Ronald Pothuizen

      Verwijderen