Op dit blog vindt u posts die te maken hebben met het veranderingsproces dat als doel heeft om jeugdtennis verslavend leuk te maken.

donderdag 28 november 2013

De gezamenlijke clubdroom

Zeven dingen die je kunt doen om je jeugdafdeling 'hot and happening' te maken.

Tijdens het Jaarcongres 2013 van de KNLTB heeft Ronald Pothuizen, projectleider van het KNLTB Tenniskids, een presentatie gegeven met als titel; zeven dingen die je jeugdopleiding hot and happening maken. De zeven onderwerpen worden in zeven losse blogs besproken. Onder het blog heeft u uitgebreid de mogelijkheid om te reageren. Natuurlijk is het ook mogelijk om op facebook te reageren. Dit is nummer 1; droom.

Droom

Je kunt de jeugdafdeling zien als een soort project, een onderneming. Kenmerk voor een succesvolle onderneming is dat er onder andere een gezamenlijk doel is. Nog mooier is het als er een gezamenlijke droom bestaat. We willen iedereen met elkaar in verbinding brengen (connecting people, Nokia) of we willen ervoor zorgen dat er geen kanker meer bestaat in de wereld (Livestrong). Gezamenlijke dromen leiden tot gezamenlijk enthousiasme en vaak ook tot initiatieven en pro-actief gedrag.

Welke gezamenlijke droom heeft uw vereniging op het gebied van de jeugdafdeling? Is de droom gebaseerd op de filosofie van Tenniskids? Het kan bijvoorbeeld een gezamenlijk doel zijn om voor de kinderen de best mogelijke sportplek te creëren. Belangrijk is je dan af te vragen wat de beste sportplek is. Zaken die passen bij Tenniskids zijn bijvoorbeeld dat we vinden dat ieder kind op zijn eigen niveau sport moet kunnen bedrijven, dat sport niet alleen als doel heeft om de beste sporter te vinden maar dat kinderen ook de sportplek kunnen gebruiken als oefenplek voor het echte leven. Welke zaken kunnen kinderen binnen de sport leren of vergroten die ze later in hun leven kunnen gebruiken? Denk aan doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, creëren van een zelfbeeld, maar ook het leren omgaan met winst en verlies en communiceren met de andere jeugdleden. Zomaar zaken die belangrijk zijn bij de ontwikkeling van een individu. Bestaat er binnen uw jeugdafdeling voldoende aandacht voor dit soort ‘softe’ zaken? Zeker iets om eens over na te denken.

Als er een gezamenlijk doel is dan is het goed om dit uit te dragen aan ouders, kinderen, commissieleden en trainers. Iedereen moet op de hoogte zijn van het doel zodat er geen misverstanden ontstaan.

Tip:


  • Spreek met de jeugdcommissie een moment af om eens te praten over het gezamenlijke doel
  • Communiceer het gezamenlijke doel aan de ouders
  •  Zet het gezamenlijke doel op een bord bij bijvoorbeeld de deur zodat iedereen het kan lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten