Op dit blog vindt u posts die te maken hebben met het veranderingsproces dat als doel heeft om jeugdtennis verslavend leuk te maken.

vrijdag 15 februari 2013

De zin van zachte ballen

door: Ronald Pothuizen, projectleider Tenniskids
Een trainer vertelde mij dat hij nogal wat oranje en groene ballen kwijt raakte. Later kwam hij erachter dat ze in de prullenbak verdwenen. Weggegooid door iemand die dacht dat ze lek waren. Hoewel de zachtere ballen steeds meer gebruikt worden in het huidige moderne tennis moeten sommige mensen er nog steeds aan wennen. Waarom gebruiken we die ballen eigenlijk?

Uitgangspunt in het tennis van nu is dat de kinderen zo snel mogelijk een vorm van tennis spelen. Vervolgens leert het kind vanuit dit spel beter te tennissen. Dit is totaal anders dan vroeger. Voorheen probeerden we de speler aan het spel aan te passen. Nu is dat omgedraaid: het spel wordt aangepast aan de vaardigheden van het kind. De moderne materialen helpen ons hier enorm bij. Denk aan kleinere rackets, kleinere banen en eenvoudigere formats.1. Zachter is trager

Is het lastig in te schatten waar de bal precies terecht komt en is het kind nog niet zo goed in het verplaatsen van het lichaam naar de juiste positie? Dan is het absoluut handig de snelheid van de bal te vertragen. Het kind krijgt hierdoor meer tijd voor de voorbereidingen om de bal terug te slaan. Gebruik daarom een bal die past bij de fase waarin het kind speelt: dus een rode, oranje of groene bal.

2. Zachter is lager

Heb je weleens kinderen zien spelen met een harde gele bal? Is het je opgevallen hoe hoog de raakpunten zijn waarop de kinderen de bal slaan? Met de kleine spieren en dunne armen is het voor kinderen bijna niet te doen zulke ballen terug te slaan. Zachtere ballen stuiten lager en zorgen ervoor dat kinderen ballen kunnen slaan op een hoogte die ze wel beheersen.

3. Zachter is korter

Hoe zachter de bal, hoe lastiger het is om de bal ver weg te slaan. Als kinderen op een rode baan spelen is het belangrijk dat ze een volledige beweging maken als ze de bal op de baseline willen spelen. Eigenlijk precies als bij volwassenen wanneer zij de bal achter in het speelveld slaan. Een harde bal vliegt geheid over de rode baseline als een kind de volledige beweging maakt. Het kind wil dit niet en gaat zijn beweging 'inhouden'. Dit is soms de reden voor trainers om met de lichte rode foamballen op de rode baan te spelen. Zo worden kinderen uitgedaagd om nog meer door te zwaaien.


6 opmerkingen:

 1. De rode kinderen gaan straks met de rood/gele foambal spelen (stage 3). Ik hoor van verschillende trainers dat zij niet van plan zijn om deze bal te gebruiken omdat deze en heel duur zijn en omdat ze op bepaalde ondergronden (zoals kunstgras) niet goed bruikbaar zijn (komen niet op). Zij vinden dat de stage 2 bal ook op het miniveld heel goed bruikbaar is. Zij stellen dat de foambal ook binnen de KNLTB nog ter discussie staat. Omdat wij als vereniging deze ballen nog moeten aanschaffen, wil ik graag weten wat hiervan waar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Anneke,
  Ik kan mij voorstellen dat er discussie is over de verschillende ballen. Formeel zijn er ballen voor rood/oranje en groen die goedgekeurd zijn door de ITF. De activiteiten moeten gespeeld worden met een door de ITF goedgekeurde bal voor de betreffende baan. Binnen de KNLTB wordt altijd gekeken naar de ballen en of ze geschikt zijn voor de bewuste ondergrond. De rode bal staat echter niet ter discussie. Er moet dus echt straks met de juiste bal in de betreffende kleur worden gespeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een nadeel van die lichtere ballen is dat ze smeller wegwaaien als je buiten speelt bij een stevige wind.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wordt er straks op 3/4 ook dubbelspelvormen gespeeld? Dat zou wel een goede verrijking zijn op heel wat aspecten van tennis...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In Oranje wordt er ook dubbelspel gespeeld. In Rood nog niet maar dat introduceren we voor de kinderen in Oranje. We zijn het eens dat dit hartstikke nuttig is voor de kids en ook sociaal gezien super goed om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De rood/gele ballen zijn 0.99 euro per stuk bij de Decathlon (2 euro in de webshop), dat is niet heel duur. De prijs lijkt me dus niet echt een argument. Ze slijten ook langzaam, ik zie dat mijn kinderen van 7 beter met de rode/gele ballen kunnen spelen dan met de oranje/gele ballen. Het is juist de bedoeling dat ze niet hoog opkomen (zie stukje hierboven: Zachter is lager).

  Hier een link naar de bal die ik bedoel:
  http://www.decathlon.nl/artengo-700-id_8131814.html

  BeantwoordenVerwijderen