Op dit blog vindt u posts die te maken hebben met het veranderingsproces dat als doel heeft om jeugdtennis verslavend leuk te maken.

zondag 17 februari 2013

Oh jee, ik ben hostvereniging

Een vereniging die zich aanmeldt om deel te nemen aan de World Tour moet ook beschikbaar zijn als hostvereniging. Wat is dat nu eigenlijk en wat wordt er van een hostvereniging verwacht?

De World Tour

Negen wedstrijden staan er op de kalender voor de World Tour die iedere eerste zondag van de maand wordt gespeeld. December, januari en februari vervallen. In het blog over de opzet van het nieuwe wedstrijdsysteem lees je dat er wordt gespeeld met vier tot zes ploegen per poule. En omdat alle teams tegelijk op één park spelen, is jouw vereniging niet negen keer per jaar de host.

Twee of drie keer per jaar

De verwachting is dat de poule waarin een team van je vereniging zit twee of drie keer 'thuis' speelt. Dit hangt af van de grootte van de poule en de beschikbaarheid van banen in de winter. Als meerdere ploegen deelnemen aan de World Tour, kan het dus zijn dat je vereniging vaker de host is. En vallen deze 'thuisspeeldagen' niet gelijk, dan ben je misschien vijf keer per jaar hostvereniging.

Geen winteraccommodatie

Is de vereniging gesloten in maart en november, dan is de club dus geen host in deze maanden voor de World Tour. Geef dit alstublief aan bij de aanmelding van de teams. Denk ook aan grote activiteiten tijdens een World Tour dag. Zijn alle banen bezet, dan is het lastig de World Tour te spelen.

Banen en uren

De wedstrijden voor de rode World Tour worden op rode banen gespeeld. Omdat je gemakkelijk vier tot zes rode banen op een volledige baan kunt uitzetten, heb je één of twee banen nodig voor zo'n anderhalf uur. Voor een Oranje World Tour dag zijn maximaal vier banen nodig voor drie tot vier uur. Wij kunnen ons voorstellen dat op veel zondagen dit geen probleem is.

Taken hostvereniging

De hostvereniging organiseert de wedstrijden op de juiste manier. Voor Rood worden twee ploegen samengesteld en voor Oranje wordt het speelschema gemaakt. Natuurlijk zorgt de hostvereniging voor een leuk ontvangst van de ploegen, dat er koffie is voor de begeleiders en dat iedereen zich welkom voelt op de club.

Speelschema en software

Het speelschema voor Rood is eenvoudig. De groep kinderen wordt ingedeeld in twee teams en zij spelen wedstrijden tegen elkaar. Zie ook dit clipje.  

Oranje is iets ingewikkelder. Hier komen de spelers van de teams van verschillende clubs bij elkaar. De KNLTB software voor de organisatie van Oranje wedstrijden ontwikkeld. Met deze software kan iedereen een speelschema maken. Ook wanneer een speler onverwacht afwezig is, leidt dit niet tot problemen.



16 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat te doen als je als vereniging in de rode en oranje competitie meedoet? Dan heb je al gauw 6 banen nodig voor 3-4 uur tennis. Bestaat de mogelijkheid dat de KNLTB bij de planning dan rekening houdt met de vereniging en de rode en oranje teams niet tegelijk thuis laat spelen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klopt helemaal en we gaan daar rekening mee houden. Straks bij inschrijving mag u aangeven hoeveel banen u ter beschikking heeft en op basis van die gegevens kunnen wij een indeling maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Is er al wat bekend over de software voor de oranje competitie?
    Is het gereed, en waar draait het op?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Erik,
      Het zou inderdaad mooi zijn als dit al gereed zou zijn maar er wordt op dit moment druk gewerkt aan het inschrijfsysteem. Het is de bedoeling dat de software voor de oranje competitie op alle devices draait maar of dat haalbaar is moeten we bekijken. We houden je op de hoogte.

      Verwijderen
    2. Dank voor het antwoord. Maar ik dacht dat het ging om een systeem waarmee de hostingvereniging de partijen kan indelen etc.? (je hebt het in je antwoord over een 'inschrijfsysteem').
      Zoals jullie vermelden, is dat ingewikkelder dan bij rood en groen.

      Kunnen we nu met een gerust hart de kinderen in juni gaan aanmelden voor de competitie (rood, oranje, groen en geel), in de wetenschap dat de software op tijd klaar is om hostingvereniging voor een oranjecompetitiedag te zijn?

      Of begrijp ik hier nu iets niet goed?

      (p.s. vind het al best als het op windows draait o.i.d.).

      Verwijderen
    3. Oh sorry, je hebt helemaal gelijk. Ik bedoelde inderdaad een indeelsysteem. We gan er inderdaad vanuit dat de software in september gereed. is dus je kunt met een gerust hart inschrijven. Leuk!

      Verwijderen
  5. Hallo,
    Nog een vraag: de competitie voor rood en oranje wordt een jaarcompetitie (althans, bijna). Als je gedurende de competitie jarig wordt, en eigenlijk vanaf dan in een andere categorie zou moeten spelen op grond van de leeftijd die je dan hebt, welke regels gelden daarvoor?
    Vb.: bij start mag je in rood of oranje. Gedurende het jaar passeer je de leeftijd waarop je alleen in oranje mag. Moet je dan verplicht het hele seizoen in oranje spelen?

    Overigens geldt deze vraag ook voor de andere competities (groen en geel).

    Alvast dank voor het antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Erik,
      Goede vraag. Bij de start is de competitie nog geen jaarcompetitie. Dit doen we om even te wennen aan alle veranderingen en om voldoende bij te kunnen sturen als er onverwachte zaken gaan ontstaan. De leeftijd die je hebt op 1 januari van het jaar erop telt als indicatie. Als we er een hele Tour van maken die over de jaarwisseling heengaat dat komt er een regel die stelt dat je de hele tour af kunt maken. Tussentijds is het overigens altijd mogelijk om een speler naar een volgende kleur te verplaatsen. Dus als een kind echt aan oranje toe is dan is het de bedoeling dat het kind verplaatst kan worden naar een oranje team.

      Verwijderen
    2. Dank,
      Extra vraag: begrijp ik goed dat de rood/oranje bij de start nog geen jaarcompetitie zijn? Maar tot hoe lang duur deze dan?

      Ik had dat overigens nog nergens gelezen...

      Wanneer gaat de echte world tour dan starten?

      Verwijderen
  6. Is het de bedoeling dat je bij de inschrijving van de teams voor het hele jaar al doorgeeft wanneer het wel of niet kan op jou vereniging. Of alleen voor de maanden september,oktober en november?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit hoeft op dit moment alleen nog maar voor september t/m november. In december kunt u inschrijven voor de periode maart-augustus.

      Verwijderen
  7. Welke teams mogen allemaal gemengd zijn?
    Rood en oranje volgens mij zeker. Maar geldt het ook voor groen dat je een gemengd team kunt maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat geldt inderdaad ook voor groen. Alle teams t/m 12 jaar mogen gemengd zijn, jongens en meiden gaan dus tegen elkar tennissen.

      Verwijderen
    2. Jeroen van der Dussen8 oktober 2013 om 11:24

      Wij zijn als TV Asmunt afgelopen zondag hostvereniging geweest. Is prima verlopen. Hadden in totaal ca 70 kinderen en 8 banen beschikbaar. In november zijn we wederom host. We hebben dan echter 125 gasten waarvan 71 voor oranje. Dat betekent met 6 banen oranje (2 voor rood) dat de kinderen met 8 speelronden (daar kom je tussen 09.00-12.00 ongeveer op uit) maar maximaal 2 keer spelen en dan moet je al dubbels gaan spelen. Is daar bij planning geen rekening mee gehouden want dat is erg weinig voor die kinderen.

      Verwijderen
    3. Leuk dat het zo goed gaat! Top! Als u 71 oranje kinderen op bezoek krijgt dan is er sprake van drie afdelingen. Per afdeling heeft u drie banen nodig om een goed schema te draaien. Dat betekent dus dat het goed is om een of twee afdelingen vanaf 12.00 uur te laten spelen. Alles tegelijk is helaas niet mogelijk als u de kinderen drie keer wilt laten spelen. Groet en succes

      Verwijderen